torsdag 17 augusti 2017

Torsdag 17 augusti 2017. Bomarsund t o r.

Ännu en morgon där vi vaknar upp till en ny dag på Åland. Strålande sol på blå himmel och vindstilla gör det inte sämre.

Så här långt är vi förundrade och fascinerade av Åland. Det är ett landskap till Finland, men självständigt på flera sätt. Trots sina drygt 6000 öar är landet till ytan hälften så stort som Gotland. Kriminaliteten är så låg att kvinnan på turistinfot kan låta nycklarna sitta kvar i bilen under arbetsdagen. Vi ser ingen graffiti eller nedskräpning. Några få stoppskyltar har vi sett, de behövs inte för här finns nästan inga bilar. Alla ålänningar vi har träffat har varit mycket vänliga. Man kan inte annat än trivas på Åland!


Morgonens utsikt över vattnet. 


Dagens chaufför. 


En av de kyrkor vi besökt. Smidesarbetet i grinden är vackert i solen. 


Kvinnorna på den tiden hade inget eget värde. Ewa Sofia var bondeänka...


Japp, då åker vi!


Geta ligger långt norrut. Röda granitklippor.  


Inne bland träden hittade vi en geogömma...


...som tipsade om Enebo Hantverk & Café som sades ha Ålands godaste ålandspannkaka. Sagt och gjort, klockan var lagom fikadags.


En träpippi på grindstolpen hälsade välkommen in. 


Plats för kramar. 


Kristina som både bakar pannkaka, kokar kaffe och tar sig tid för en pratstund med gästerna. Vi var ensamma en stund och kunde njuta av fikat och trädgården. 


Ålandspannkaka med sviskonkräm och snömos. Och finskt kaffe. Gud så gott! 


Gästboken var full av lovord från tidigare gäster. Säsongen är snart slut, bara tre dagar till, sedan stänger Kristina kaféet. För gott, vad det verkar. Bara ha öppet speciella dagar då och då. 


Stenpyramider på Getabergen vid Soltuna. 


Aj då, här har det gått illa med den gamla lagårn. 

Nu har vi fricampat två nätter, den senaste utan tillgång till dusch. Dessutom behöver vi fylla på vatten och tömma toatanken. Och vi behöver en dusch. 🙊Camping gäller i natt alltså och det dräller inte av såna på Åland. Det slutade med att vi tog in på Puttes camping i Bomarsund, cirka 500 meter från förra nattens boplats. Så det kan bli... 🚙💨


1 kommentar: