måndag 28 december 2015

Fredag 25 december 2016. Nytt land.

Dagens etapp gick söder ut in i kungariket Swaziland. Ett av Afrikas fattigaste länder.




Den omtalade gränspassagen var lite av en fars. Alla fick kliva ur bussen och gå till Sydafrikas passkontroll. Utan att kolla i passet tjongade man in en stämpel. Sedan några hundra meters promenad där swasiska kolleger lika ointresserat tjongade dit sin stämpel.




Det var lite grönare här, men torkan visade sig i torrlagda floder.




Ett stopp för lokalt producerade souvenirer i täljsten. Det var familjer som sålde figurer som föreställde framförallt elefanter, lejon mm men även smycken av frökapslar och annat från naturen. Allt som såldes var oförskämt billigt, så det var absolut inte läge att pruta här. Enligt guiden gick alla pengar direkt till familjerna utan mellanhänder. 




Efter ankomst till hotellet åt vi lite lätt i baren. Alla gäster var på gott humör och hade gjort sig extra fina julhögtiden till ära. Självklart drack vi swazisk öl. 


Under en liten promenad såg vi dessa söta apor.



På kvällen åt vi stor julbuffé på hotellet. Temaresor (vi) betalade. Med tanke på att 70 % av befolkningen lever under fattigdomsgränsen, 2 USD per dag, kan man undra hur vi kunde med att äta så mycket mat. Men gott var det. 



1 kommentar:

  1. Det ser ut til at dere har det bra og at dere har fint vær. Vi kan bare fantasere om luktene og lydene som omgir dere. Menneskene ser meget vakre ut og vi kan vel ane en litt "laid back" fart på alt.

    SvaraRadera