tisdag 6 januari 2015

Tisdag 6 januari 2015. Levada dos Tornos med tehus.

Fötterna har fått vila en dag. Det är dags för en favorit i repris bland prövade levadavandringar, Levada dos Tornos. En av huvdlevadorna som sträcker sig över hela Madeira med sina ca 10 mil. Levadan är en huvudfåra och en viktig levada. Den är bred och väl underhållen. 


Vi gick sträckan från ungefär Monte till Jasmin Tea house. Då går man utmed en bred levada utan alltför mycket stup på vägen. Två tehus lockar alla vandrare, Hortensia och Jasmin. Utmed vägen växer stora skogar av eucalyptus och mimosa, Afrikas lilja och hortensia. Det är lite meditativt att promenera här i lugnet och stillheten. Det här gillar vi! 


Det märks att levadan är viktig, den är både bred och djup. 


Sviter efter en storm eller är det bara naturlig trädfällning efter vanlig erosion?


Mimosan blommar för fullt på sina ställen. 


Levadan är bred och lättvandrad. Vi mötte ganska många utmed vägen.


Utsikt över Funchal från levadan. Kryssningsbåtarna ligger för ankar. 


Framme vi slutmålet för dagen. Jasmin Tea house. Här har vi varit ett par gånger tidigare. Senaste gången var tehuset till salu. Nu visade det sig att Nick och Sam tagit över och öppnade  nytt 2013. Nick är son till förra ägaren. Nu satt vi i trädgården med utsikt över bergssidan. Omeletten smakade jättegott! Hoppas att många hittar hit till detta guldkorn. 



Det behövdes inte ringas på nån klocka, de var redan i full gång... Det här är ett populärt ställe, inte bara för levadavandrare. 


Vi passade på att äta en liten lätt lunch. Jasmins egen spanska omelett. Jättegott! Med Darjeeling te till. Satt fint. 


Tillbaka till bilen var klockan inte mer än att vi hann en sväng till Camacha, korgflätningens mecka. Det märks verkligen att det är lågsäsong, vi var nästan ensamma här.


En liten fika satt fint. Kaffe måste man ju ha! Vi fick nästan onda ögat av lokalbefolkningen. Vi knyckte kanske någons stambord?


Riveiro Frio. Fiskodling på hög höjd, ca 1300 meter över havet. Brrr, det var kallt här, bara 6 grader.


Olika storlek fisk simmar lojt runt i olika bassänger. 


Detta är vad man kan kalla en ful fisk... Vi åkte tillbaka till Funchal för middag. Inte fisk idag...

1 kommentar:

  1. Det er koselig for oss å få følge dere på denne måten :)

    SvaraRadera